7 november 2024

Kris i Värmdös skolresultat

Skolresultaten talar sitt tydliga språk; Värmdös skolor befinner sig i en allvarlig kris.

Aldrig tidigare sedan kvalitetsmätningarna började 1998 har så många elever gått ut Värmdös kommunala grundskolor utan att ha gymnasiebehörighet.

Data från kolada.se
Data från kolada.se

Bland de elever som gick ut grundskolan i våras var det 16% av Värmdös elever i åk 9 som inte ens var behöriga att söka till yrkesprogram. För behörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt minst fem andra ämnen från grundskolan eller motsvarande utbildning. I vissa skolor i Värmdö är siffran så hög som 1 av 5 elever som går ut grundskolan utan att ha behörighet till yrkesprogrammen i gymnasiet. (se faktablad)

Data från kolada.se

Bland de elever som gick ut grundskolan i våras var det 25,5% av eleverna som inte uppnådde betygskriterierna i alla ämnen (17 ämnen) i årskurs 9 i Värmdös kommunala grundskolor. Det betyder att var fjärde av Värmdös elever har lämnat grundskolan utan fullständiga betyg, vilket är det sämsta resultatet på 21 år. Det är ett kraftigt ras från toppnoteringen år 2020.

Data från kolada.se

Även meritvärdena har sjunkit markant från 250,1 poäng under 2020 års toppnotering till 225,9 poäng år 2024.

Beträffande gymnasiebehörigheten visar resultaten att Värmdö går från att 2020 ha varit en av Stockholm läns bästa skolkommuner i linje med Nacka och Lidingö till att nu 2024 hamna på samma nivåer som skolor i Södertälje och Järfälla.

Frågan ledde till en stor politisk debatt under onsdagens kommunfullmäktige där Socialdemokraterna valde att förklara resultaten som en följd av pandemin, rikstrenden inom Sveriges skolor samt etableringen av fristående skolor i Värmdö, en förklaring som Linn Klameth inte accepterar.

Vägen framåt måste ha sin utgångspunkt i att man inser problemet och vilka brister som finns i det pågående arbetet i kommunen. Först då kan man ta fram en konkret och omedelbar åtgärdsplan. Moderaternas och Kristdemokraterna föreslår likt tidigare år att återinföra målvärden för kunskapsinlärning inom grundskolenämndens område så att grundskolenämnden tar tillbaka styrningen av måluppföljningen över skolresultaten i Värmdö. I Moderaternas och Kristdemokraternas skuggbudget för 2025 föreslog partierna 10 olika målvärden för kunskapsinlärning, betyg och meritvärden utspritt på olika årskurser. M och KD presenterade även en kraftigt förhöjd finansiering för att skapa möjligheter till extraordinära åtgärder då situationen är akut. Partierna föreslog en rejäl höjning av skolpengen, avsevärt mer än S-styret tillsammans med ett antal uppdrag om hur resultaten i Värmdös skolor ska förbättras. 

Kontaktpersoner:

Linn Klameth (M)

Oppositionsordförande Grundskolenämnden

076 – 221 03 35

linn.klameth@gmail.com

Ta ställning och dela artikeln