Denna nyhet är mer än 1 år gammal

18 oktober 2022

Vänsterstyre är det sista Värmdö behöver

Idag annonserade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna att de har gått ihop i en ny styrande minoritetskonstellation med stöd av Vänsterpartiet och Skärgårdspartiet. Det blir därmed ett vänsterstyre i Värmdö kommun.

Deshira Flankör (M), nuvarande kommunstyrelsens ordförande kommenterar det kommande styret.

– Jag är orolig att det nya vänsterstyret kommer att föra Värmdö i en ny riktning med miljardprojekt och sämre ekonomistyrning som vi kommer behöva städa upp i framtiden. Värmdö kommun går precis som alla andra kommuner mot svåra ekonomiska tider och då behövs borglig politik som mest. Här väljer Centerpartiet att gå ihop med Socialdemokraterna vars första och enda lösning brukar vara att höja skatten.Vi får se om Centerpartiet kommer att behöva ge vika för Socialdemokraternas skattehöjningar, säger Deshira Flankör (M), nuvarande kommunstyrelsens ordförande.

Deshira tycker det är olyckligt att Centerpartiet tidigt valde att lämna förhandlingarna med anledning av att allianspartierna inte får ihop en majoritet. Partierna i Majoritet för Värmdö hade fortfarande haft 2 mandat mer än S, V och SGP.

– Värmdö har i praktiken styrts av minoriteter många gånger förut, senast under 2021–2022 men även under 2017–2018. Ingen brydde sig då om att döma ut vem som yrkade bifall på våra förslag utan det viktiga var att vår politik vann gehör, vilket den gjorde. Dessutom finns det andra kommuner som exempelvis Tyresö och Nynäshamn där Centerpartiet valt att styra i en borgerlig minoritet och fokusera på sin politik så det är märkligt att de valt att gå in i ett vänsterstyre i samarbete med Vänsterpartiet säger Deshira.

Moderaterna kommer nu att gå in i en aktiv oppositionsroll och kommer att fokusera på att bedriva så mycket borgerlig politik som möjligt i nämnder och kommunfullmäktige.

– Vi kommer att vara en konstruktiv kraft i opposition och vi kommer alltid att stå redo att ta över om vänsterstyret spricker. Värmdö står inför en utmanande tid utifrån det ekonomiska läget nationellt och på längre sikt även den demografiska utmaningen där färre i arbetsför ålder kommer att behöva försörja fler. Då behövs en politik som värnar om hur kommunens resurser används och prioriterar det som hör till kommunens kärnuppgift säger Deshira Flankör (M), nuvarande kommunstyrelsens ordförande.

Fakta:

Deshira Flankör tillträdde som kommunstyrelsens ordförande 1 januari 2017 och haft rollen i 6 år vilket gör att hon är den längst sittande kommunstyrelseordförande sedan Margaretha Nachmansson.

Tidigare ordföranden i Kommunstyrelsen har varit:

Monica Pettersson (M), 2012 – 2016

Lars-Erik Alversjö (M), 2008 – 2012

Jonas Nilsson (M), 2006 – 2008

Lars-Bryntesson (S), 2002 – 2006

Ami Eriksson (M), 1998 – 2002

Margaretha Nachmansson (M) 1985 – 1998

Presskontakt:
Deshira Flankör (M), nuvarande kommunstyrelsens ordförande Värmdö
070 147 88 85
Deshira.flankor@moderaterna.se

Ta ställning och dela artikeln