Värmdös miljö- och klimatplan, som togs fram under föregående mandatperiod, är den första heltäckande planen för miljö- och klimatarbetet och är resultatet av ett tvärsektoriellt samarbete i kommunen. Planen är avsedd att aktualitetsprövas varje mandatperiod, vilket också var syftet med Kommunfullmäktiges behandling av ärendet den 5 februari.
Den uppdaterade miljö- och klimatplanen bygger vidare på det arbete som vi initierade under förra mandatperioden. Tyvärr fanns det dock ett antal förslag och målvärden som vi inte kunde ställa oss bakom, vilket ledde till att vi fick igenom en så kallad återremiss för att omarbeta planen utifrån följande motivering.
Det första förslaget som vi absolut inte kunde ställa oss bakom handlar om begränsningen av köttservering inom förskola, skola och äldreomsorg genom bestämmelsen ”klimatpåverkan från livsmedel”. Vi har redan blivit kontaktade av föräldrar som vittnar om hur deras barn nekats att äta sig mätta och om införda begränsningar på hur många köttbullar respektive elev får äta. Vi moderater menar att skolan ska fokusera på sitt huvuduppdrag – lärandet – särskilt nu när vi befinner oss i den största skolkrisen i Värmdös historia vad gäller betyg och gymnasiebehörighet.
När det gäller äldreomsorgen är det viktigt att poängtera att de som får leva med konsekvenserna av S-styrets förslag är målgrupper som är i beroendeställning till kommunen. Det handlar bland annat om våra äldsta kommuninvånare i särskilda boenden. Kommunens äldre har rätt att åldras värdigt utan att bli föremål för politiska initiativ. De förtjänar att få njuta av sin ålderdom efter ett långt arbetsliv där de bidragit till samhället. Dessutom har äldreomsorgen ofta utmaningar med att förebygga undernäring, eftersom många får sämre aptit med åldern. Under föregående mandatperiod har vi arbetat med att säkerställa att de boende får rätt kost, bland annat genom mellanmål, nattmål och eventuella näringstillskott för att förebygga undernäring hos dem som befinner sig i riskzonen.
Det andra förslaget vi var kritiska till var målsättningen att ”andelen folkbokförda i kollektivtrafiknära centrumområden” ska öka från dagens 49 % till 60 % år 2030. Enligt vår bedömning kan detta endast uppnås genom kraftigt ökad bostadsexploatering, vilket skulle innebära bostäder för 5 000 personer på fem år, samtidigt som det skulle begränsa möjligheten att bo i villaområden. Här ser vi en fortsättning på S-styrets planer på storskalig bostadsbebyggelse, samtidigt som detaljplaneringen av våra fritidshusområden prioriteras ned. Vi moderater resonerar tvärtom och står fast vid vårt löfte om en halverad byggtakt i Värmdö. Vi vill i stället prioritera detaljplaner i fritidshusområden så att Värmdöbor som länge väntat på att få bygga ut och rusta upp sina fritidshus äntligen får göra det.
Vi vill också ha mer information om målet att ”andelen laddpunkter på kommunala infartsparkeringar ska utgöra 5 procent av det totala antalet platser senast år 2030.” Vi efterfrågar en behovsanalys innan detta fastställs som ett skarpt målförslag. Vi är oroliga för att efterfrågan på laddstolpar vid infartsparkeringarna inte är tillräckligt stor, eftersom bilarna som parkerar där oftast åker direkt från hemmet och redan är laddade. Dessutom är det väsentligt dyrare att ladda vid offentliga laddstolpar, vilket kan innebära att dessa platser står outnyttjade under dagen. Vi motsätter oss inte fler laddstolpar, men vi vill se en behovsanalys innan ett så stort antal parkeringsplatser omvandlas.
Det är positivt att kommunfullmäktige beslutade om en minoritetsåterremiss, och vi hoppas att S-styret tar till sig kritiken och uppdaterar underlagen inför nästa behandling av ärendet.
Även Mitt i Värmdö har uppmärksammat återremissen i en artikel i veckan. Klimatplan stoppades av Värmdös opposition | Mitt i