Denna nyhet är mer än 1 år gammal

6 juni 2022

Nationaldagsfirande i Värmdö – Deshiras tal

Varmt välkomna till vårt nationaldagsfirande i Värmdö– Jag heter Deshira Flankör och är kommunstyrelsens ordförande här på Värmdö.

Två års pandemi borde ha räckt med kris, en tid som för många var utmanande fysiskt, med dödligt utfall för några och psykiskt påfrestande för många av oss. En tid som på sätt och vis satte många relationer på spel. Det borde ha räckt med den krisen.

Istället kom nästa direkt efter, invasionen av Ukraina som många trodde skulle vara i någon vecka är nu inne på sin fjärde månad och miljontals människor är på flykt.

Jag antar att jag inte är ensam om att fundera över hur skört allt är. Hur viktigt det är att inte ta något för givet och hur viktig en sån dag som idag är, för oss som bor här i vårt avlånga land, för våra vänner i omvärlden och inte minst för signalen gentemot de krafter som ifrågasätter vårt levnadssätt. För det mäktigaste vapnet som finns är just folkets yttrandefrihet och demokrati, fråga auktoritära regimer som till varje pris förbjuder det.

Därför vänner, är det viktigare än någonsin att fira en dag som idag.

Vi firar vår fria rörlighet och utan munskydd och avstånd – bara det.

Vi firar att vi har påbörjat ännu ett nytt århundrande med allmän rösträtt.

Vi firar för att det toleranta, jämställda och öppna Sverige inte har skänkts från ovan utan det är något som svenska folket utvecklat över tid och tillsammans i all demokratisk anda.

För mig blir 6 juni, en eftertankens dag varje år faktiskt. En dag att fundera på det samhälle vi lever i, de lagar som reglerar det och hur dessa kom till. En dag som är viktigare och ännu större än alla andra dagar. En dag att hylla Sverige, ett land som utgörs av dagliga framsteg i demokratisträvan, acceptans och jämställdhet.

Ett land som låter barn liksom äldre att komma till tals, infödd som inflyttade, ett land som inte räds kvinnans inflytande utan värderar kunskap och framsteg oavsett kön och oavsett var den kommer ifrån. Ett land som gjort just detta så självklart att det ofta tas för givet.

Låt dagen bli en dag för hyllning av den tillvaro vi har och som många skulle drömma om. En möjligheternas land på riktigt med en välfärd som inte gör skillnad. Ett land med utsikter för alla och där du kan både bli vad du vill och uppnå din fulla potential.

Inget av detta är att ta för givet. Det vet jag och det vet många andra som getts möjligheten att bo här och bli svenska medborgare, arbeta här, kanske skola om sig och som ni ser här i min funktion, även kunna bli politiker. I ärlighetens namn – personligen är jag övertygad om att det är ett land som gett mig större möjligheter än jag troligtvis hade haft i det land jag kommer ifrån. Det är jag stolt över och det önskar jag att alla andra svenskar kunde vara lika stolta över.

För svenska traditioner är långt mycket mer än sill, potatis, köttbullar och prinskorvar. Det är långt mycket mer än jordgubbstårta och ringdans runt midsommarstången. Svenska traditioner bygger på fredlighet, generositet och öppenhet gentemot andra.

Svenska traditioner är: att inte brusa upp sig och använda överflöd av ord, för mig är svenskt att inte säga sista ordet först. Det är just på dessa svenska traditioner som vår frihet och demokrati bygger på. Det vänner, är det skarpaste vapnet ett land kan bygga. Det är förmodligen också det svåraste att upprätthålla.

För demokratin är också oerhört sårbar och kan äventyras om den missbrukas av människor med fel intentioner. Demokratin behöver därför skyddas och underhållas.

Det gör vi i samma anda och med samma beslutsamhet som den har utvecklats hittills.

Det gör vi genom att fortsätta lyfta och värna om viktiga svenska kärnvärden om allas lika värde, jämställdhet mellan könen, samma rättigheter, samma skyldigheter och samma möjligheter, lika för alla.

Det gör vi genom att upprätthålla svenska värden som att ”göra rätt för sig”, bidra till det gemensamma på samma sätt som vi räknar med att det gemensamma ska finnas till för oss vid behov. Eller för att sammanfatta det på ren svenska ”Gör din plikt, Kräv din rätt”.

För i ett land som Sverige, är det inte viktigt var du kommer ifrån, vilken bakgrund eller vilka föräldrar du har utan, i ett möjligheternas land som Sverige, är det viktigare var du är på väg. 

Med detta önskar jag alla en riktigt fin nationaldagsfirande i Värmdö och njut av firandet här i vårt vackra Gustavsbergs hamn! Nu ska vi sjunga nationalsången.

2022-06-06 Värmdö

Deshira Flankör

Kommunstyrelsens ordförande

Ta ställning och dela artikeln